• Dorama: 12938
  • Uživatelů: 22905
  • Hostů: 63

Hodnocení doramy od uživatele Eti

Datum Abecedně Hodnocení
1  2  >  

    Přidal: Eti     Hodnocení: 10.00/10.00     Přidáno: 24.03.2017     Dorama: Pigoin

Je to napínavé, akční, dojímavé, nechybí humor. Opravdu, občas se korejcům povede dorama s úžasnými scénami, co shodí a zadupou do země vážnost situace (I love you baby :)) Zápletka s nevinně obviněným ve vězení samozřejmě není nic nového, a v takových 50% dramat se vyskytuje amnézie, ale tady je příběh alespoň ze začátku velmi chytře a detailně propracovaný. Scénárista/ka si pečlivě hraje s informacemi, které divákům předkládá. Jakmile mě napadla otázka- jak je tohle sakra možné - bylo to v seriálu vysvětleno. Bohužel zhruba v polovině se začaly objevovat logické díry (zhruba v době, kdy televize oznámila prodloužení - žeby souvislost?). Ovšem i tak jsem to překousla a to hlavně díky hlavní mužské dvojici. Oba byli neskuteční. Musím se přiznat, že jsem Uhm Ki Joona nepoznala až do nějaké šesté epizody. Když jsem si konečně uvědomila, že je to stejný herec, co ztvárnil obětavého učitele v Dream High, nevycházela jsem z úžasu. Tady má úplně jinou roli a zdařile se mu vede diváka přinutit ho litovat i nenávidět v rámci jedné epizody. A Ji Sung je oficiálně mým nejoblíbenějším korejským hercem. To co tady předváděl bylo nepopsatelné. Člověk potom s jeho postavě pracovitého, spravedlivého, dobrého člověka co šel proti moci peněz a lidské nepoctivosti a tak strašně za to zaplatil musel jen fandit. Postavu prokurátova přítele jsem příliš nepochopila, no i tak jsem ho nenáviděla. A co se týče ženských postav, ty moc prostoru nedostali. Za zmínku ještě stojí dětská herečka, která představovala prokurátorovu dceru, byla moc roztomilá :)

Drama jako celek i se mi moc líbilo, a i přes ty logické chyby jsem byla spokojená s příběhem i jeho zakončením.

    Přidal: Eti     Hodnocení: 7.00/10.00     Přidáno: 24.03.2017     Dorama: All In

V rámci pohlcení první vlnou Ji Sung manie jsem shlédla tento seriál. Bohužel Ji sung tady hraje nesympatickou postavu :( poměrně zbabělého a nepoctivého syna z bohaté rodiny, jehož otec se pro prosazení vlastích zájmů neštítí ničeho. No syn po něm tuto tendenci převezme a hlavní dvojici způsobí hodně nepřijemností. Lee Byung-hun hraje hlavního "klaďase", ano do jeho postavy jsem se zamilovala a s Song Hye-kyo tvořili krásný pár. 

Příběh se točí okolo hazardu, jak v kasínu, tak v životě, přesunuje se i do Ameriky. Je hodně vážně laděný a objevují se tam mafiánské praktiky. Seriál se mi docela líbil, ale na druhou stranu jsem už asi viděla lepší.

    Přidal: Eti     Hodnocení: 7.00/10.00     Přidáno: 26.03.2017     Dorama: Taeyangeul Ssamkyeora

Vzhledem k tomu, že scénář psal stejný člověk jako ke staršímu dramatu All in, není se co divit, že to má spoustu podobných prvků. Melancholickou atmosféru (ta je podpořená krásnou hudbou), gangstery, několik stejných herců ve vedlejších rolích a jednoho v hlavní, přesun příběhu do Ameriky a pak i do Afriky (zřejmě jen proto, aby mohli tvůrci prohlásit, že se tam točilo protože se tam nestane nic zásadního... :)) Sledovala jsem to kvůli Ji Sungovi a protože ten skoro nezmizí z obrazovky a protože mu to opravdu moc sluší, tak jsem nebyla zklamaná, ale jinak bych to asi nedoporučila. Příběh je plný křivd a nenávisti a odpuštění se nekoná. Jinak tady účinkovala artistická sekce  Cirque du Soleil - to bylo moc pěkné. Škoda, že toho nebylo víc.

    Přidal: Eti     Hodnocení: 10.00/10.00     Přidáno: 26.03.2017     Dorama: Bimil

Pro mě zatím nejkrásnější melodrama, které jsem viděla. Zásluhu na tom má smutný příběh, krásná hudba a skvěle zahrané ale hlavně napsané postavy. Člověk sice s jejich jednáním nemusí souhlasit, ale pokud vezme v úvahu jejich povahy, tak to chápe. Hlavní čtveřici jsem si zamilovala kompletně :) 

Moc se mi líbily díly ve vězení, ve spoustě jiných dramat se to přeskakuje a přitom právě to, co tam hlavní hrdinka prožila, významně přispívá k vývoji postavy. A přítelkyně, které tam potkala, byly super :)

Celkově je to hodně smutné, konec je jen o něco málo optimističtější, ale zároveň jsem z toho i přes tragickou laděnost celého příběhu cítila naději. 

Tímto seriálem u mě nepochybně začala první vlna Ji-sung manie :) ovšem herci byly super všichni.

 

    Přidal: Eti     Hodnocení: 7.00/10.00     Přidáno: 03.04.2017     Dorama: Bo Go Ship Da

Trvalo poměrně dlouho, než se příběh z úvodních epizod přesunul do hlavní části. Byla jsem netrpělivá, kdy už se konečně objeví dospělé verze hlavních hrdinů. Potom jsem toho i litovala, protože ten úvod před lety působil v konečném dojmu lépe než zbytek seriálu. A mladí herci byli super.

Co se týče hlavního příběhu - nenávidí se tu, miluje se tu, brečí se tu. Hlavně brečí. Příběh je zajímavý, ale nafouklá bublina křivd a neodpuštění docela ubližuje celkovému dojmu.

Yoon Eun Hye je ve své roli přesvědčivá a úplně jiná, ale musím říct, že ze všech postav, které hrála, se mi tahle zatím líbila nejméně a nejméně jsem jí fandila. Micky byl naopak skvělý, jeho postavu jsem si zamilovala. A milostný trojúhelník doplňoval třetí a nejmladší herec. Jeho výkon byl nejspíš nejlepší z celého seriálu, ano, litovala jsem ho i nenáviděla.

 

    Přidal: Eti     Hodnocení: 8.00/10.00     Přidáno: 03.04.2017     Dorama: Boseureul Jikyeora

Bavila jsem se, a to jakože hodně. V první části seriálu Díky Cha Ji Heonovi a No Eun Seol, v pozdějších epizodách štafetu komedianta přebrala spíš Ji Heonova první láska :) A samozřejmě jeho otec a babička a vůbec všechny scény ve výtahu :)) Příběh nebyl nic světoborného, s postupujícími epizodami bohužel ubylo na zábavnosti, herci byli dobří, ale zas nepředvedli svoje životní výkony.

Ovšem pro mě je tento seriál prvním seznámením s úžasným korejským hercem - Ji Sungem. Když jsem zjistila, kolik mu je ve skutečnosti let, doslova mi padla čelist. Zahrál svoji postavu skvěle, ovšem v porovnání s výkony v pozdějších projektech toto bylo spíš jen zahřívací kolo.

    Přidal: Eti     Hodnocení: 7.00/10.00     Přidáno: 03.04.2017     Dorama: Byeoleseo On Geudae

U tohodle typu seriálu je pro mě nejdůležitější příběh. A pokud selže scénář, je podle mě pokažený celý seriál. Napínavá linka seriálu byla skvěle rozehraná. A potom tvůrci vše pošlou do kopru, aby se na sebe hlavní postavy mohli smutně dívat a držet se za ruce. A nejen to, nutí diváky se na jejich smutný osud dívat... No podle ohlasů se trefily do vkusu většiny, takže problém bude asi spíš ve mě. Zápletka s mimozemšťanem na Zemi byla originální, ale podle mě nevyužitá. Konec jen minimálně nastínil, jak by se příběh odvíjel dál, pokud by pokračoval, no já si budoucnost neumím představit.

Jinak ano, přestože hlavní dvojice nepatří mezi moje oblíbené herce, hodila se k sobě. Mělo to chemii, krásný soundtrack, jen škoda, že tak brzo odsunuli na druhou kolej dramatickou linku.

    Přidal: Eti     Hodnocení: 8.00/10.00     Přidáno: 03.04.2017     Dorama: Daepoongsoo

Jé, a já bych taky chtěla žít ve světě, kde když zakopete kosti svých příbuzných na správném místě, můžete se stát matkou krále. A nebo radši ne, když vezmete v úvahu jejich věk dožití...

Zas tolik se to neliší od jiných historických dramat, intriky, převzetí trůnu, vraždy, smilstvo (bože, nepřipomíná to trochu hru o trůny? :) no zas tak moc ne). Zajímavá je na tomto seriálu ta mystika a "umění" hlavní postavy a náhled do myšlení tehdejších lidí, kteří mu opravdu věřili. Líbilo se mi prozření té skutečné historické osobnosti, když ke konci bilancuje, co udělal správně a co špatně. Moc se mi líbila chemie mezi hlavními postavami. Líbil se mi soundtrack. Líbil se mi příběh, s neočekávanými zvraty. A nejvíc se mi samozřejmě líbilo, že hlavní postavu hrál Ji Sung. Ale když se na něj podívám bez nasazených fanouškovských brýlí, byl dobrý, ale v pozdějších projektech předvedl i lepší výkony.

A co se týče slabin tohoto seriálu - 50 let. Doba, kterou příběh zobrazuje. Sice se tam neobjeví postava, která by žila celých 50 let, ale i tak je "nestárnutí" hlavních aktérů docela problém. Sestavovala jsem si časovou osu, nejsměšnější byl asi Goryjský král, Lee In Im a v závěsu s hlavní čtveřicí "mladých".

    Přidal: Eti     Hodnocení: 6.00/10.00     Přidáno: 03.04.2017     Dorama: Dakteo Yibangin

Plusem tohoto seriálu je Park Hoon, melancholicky laděné ost a hlavně doktorka šarlatánka. Kang So Ra je skutečnou hvězdou tohoto počinu. 

Mínusem je Hoonova láska a nevyváženost mezi jednotlivými dějovými liniemi. Seriál se snaží o mnohé a v mnohém selhává. Jeden s prvních seriálů, který jsem sledovala zároveň s jeho vysíláním. Tenkrát jsem byla docela zvědavá u prvních epizod, ale s přibývajícím časem jsem jen kroutila hlavou nad tou "logikou". A konec to zabil úplně.

V rámci prokrastinace před zkouškou z biologie jsem se podívala znova, a zvedám hodnocení na šest.

    Přidal: Eti     Hodnocení: 7.00/10.00     Přidáno: 03.04.2017     Dorama: Deo Keitu

Měli vynechat hlavní ženskou postavu. K2 se mohl stejně tak dívat jen na fotku a oni mohli po lokacích místo Yoony přemisťovat věšák. Vyšlo by je to levněji. Začátek romantické linie je úplně na hlavu postavený, a i když dostane hodně prostoru, vůbec mě nezajímalo, jak to s hlavní dvojicí dopadne. Hvězdou seriálu byla postava Choi Yoo-Jin, ta pro sebe ukradla každou scénu. A v poslední epizodě opravdu skvěle zakončili její příběh.

Jinak Ji Chang Wook je v akčních scénách výborný, moc doufám, že ho to ještě neunavilo. Chápu že příprava na takovou roli musí být příšerně náročná,  ale výsledek skutečně stojí za to.

Na rozdíl od většiny lidí se mi líbila dějová linka okolo zkorumpovaných politiků a drama v nadnárodní společnosti. Všechno lepší než ta romantika...

Jo a ještě jsem zapomněla pochválit opravdu výborný soundtrack.

    Přidal: Eti     Hodnocení: 6.00/10.00     Přidáno: 03.04.2017     Dorama: Goong (Gung)

Tento seriál má několik plusů - kouzelný ost (obzvlášť ta rozverná skladba připomínající irský reel je skvělá), medvídky, princovu babičku a hlavní dvojici. Yoon Eun Hye v roli poněkud jednodušší, praštěné ale hlavně milé, vřelé a upřímné dívky, která se tak trochu (dobře, tak trochu dost) omylem stane manželkou uzavřeného, věčně zamračeného následníka trůnu. Hlavní dvojice mě opravdu hodně bavila (a v Playfull kiss si z nich nejspíš vzali příklad, protože tam působili ti hlavní dva úplně stejně.), jejich nesourodost vytvářela dost úsměvných momentů.

Ale tento seriál má také spoustu mínusů. Palácové intriky jsou skutečně průhledné, únavné a nezajímavé ale hlavně NEKONEČNÉ. A uměle vytvářená nedorozumění člověka přivádí skoro půl seriálu k šílenství. A škoditelé hlavního páru jsou bohužel velmi nesympatičtí, ale ne v tom smyslu, že by přidávali v očích diváka body pro hlavní dvojici, ale v tom smyslu, že jsou nerozhodní, ve svém myšlení nelogičtí a ve svém chování podlí a hloupí.

    Přidal: Eti     Hodnocení: 5.00/10.00     Přidáno: 03.04.2017     Dorama: Haideu Jikil, Na

Jsem zvědavá, jestli ještě někdy Hyun Bin zopakuje ten skvělý výkon ze Secret Garden. Tady se mu to tedy nepovedlo. A když řeknu, že i tak byl největším plusem seriálu, asi to mluví za vše.

Člověka strašně štve scénáristova neschopnost napsat dobrou dějovou linii. A přitom prvních pár dílů to nepůsobilo tak špatně. Jenže hlavní ženská postava tam byla čím dál tím víc zbytečná. A když uhádnete únosce doktorky, vlastně už se nemáte na co se těšit. A poslední 4 díly, co to jako bylo? Takovou nudu jsem už dlouho nezažila...

Ještě si matně vzpomínám, že se mi líbila jedna písnička z ost.

    Přidal: Eti     Hodnocení: 8.00/10.00     Přidáno: 04.04.2017     Dorama: Hak Gyo 2013

Korejský seriál, ve kterém se neobjeví romantika, a on je přesto dobrý a funguje i po té emoční stránce. 

Milovala jsem všechny postavy, žáky i učitele, milovala jsem jak se vypořádávali s problémy, ať už šlo o drobnosti nebo skutečně vážné věci. A hlavně jsem si zamilovala ústřední dvojici, jejich pokřivený vztah a jeho napravování.

Jen jedna věc mi vadila - Lee Jong Suk je pro mě herec který dokáže věrohodně zahrát chytrého lenocha, ale hlupáka mu prostě nevěřím.

    Přidal: Eti     Hodnocení: 8.00/10.00     Přidáno: 06.04.2017     Dorama: Heelreo

Skvělý a originální příběh, úžasné akční scény, nepřekonatelný Ji Chang Wook (opravdu doufám, že ho ještě neunavilo hrát akční hrdiny, protože tahle poloha mu neskutečně sedí), hlavní hrdinka, které jsem mohla fandit, úžasná jedna vedlejší postava (hackerka :)) a uspokojivý konec, i s nepříjemným mrazením, protože úplná výhra to nebyla.

Líbilo se mi, jak tu bylo ukázáno, že nelze bojovat s desetihlavou saní a vyhrát beze ztrát.

Co mi tu vadilo, byl přechod na zamilovanou notu. Považuji se za celkem romantickou duši. Ale když se celý příběh zastaví, aby jedna postava mohla nerušeně tiše trpět a druhá jí mohla držet za ruku a utírat pot z čela, začíná se ve mě vařit krev. A ono nejde o minuty, ale o víc než jednu epizodu. Naštěstí poté příběh navázal kde skončil a pokračoval v tom akčním a napínavém duchu. 

    Přidal: Eti     Hodnocení: 7.00/10.00     Přidáno: 07.04.2017     Dorama: Hooayoo - Hakgyo 2015

Příběh jehož hlavním námětem je šikana na střední škole. V hlavní dvojroli dobrá mladá herečka (přímo výborná, když člověk vezme v úvahu její věk), kluci jsou pěkní, ale herecky za ní trochu zaostávají. Příběh je zajímavý, ale spíš ve svém potenciálu. Mrzelo mě, že spousta věcí zůstala jen v náznacích. Love story to byla podivná + dost nepravděpodobný závěr.

Jinak ost moc pěkné.

Asi už se na to znovu nepodívám, ale jednou vidět neuškodilo.

    Přidal: Eti     Hodnocení: 3.00/10.00     Přidáno: 07.04.2017     Dorama: IRIS

První dvě epizody se mi líbily hodně, další tři ještě docela taky, pak to šlo do kopru a bylo to už jen horší a horší. Někde v polovině seriálu jsem to vzdala (to už se díly sestávaly akorát z flashbacků a akčních scén). Ještě jsem se podívala na konec, abych se dozvěděla jak to dopadlo a seriál odsoudila do kolonky "nemožné opakovat". (IRIS 2 ???)

Hlavní herec je úžasný, hlavní herečka krásná, jako pár mi k sobě opravdu ladili. Ale vidět během 5 dílů jednu scénu 10x opakovanou bych nesnesla u žádného páru...

Přiznávám, že špionážní filmy jsou moje slabina už od prvního stupně základky. A zmlsaná Bondem a Bournem prostě seriál s takhle hloupým scénářem v té špionážní lince nepřekousnu.

    Přidal: Eti     Hodnocení: 7.00/10.00     Přidáno: 07.04.2017     Dorama: Jangnanseureon Kiss

Toto byl můj první korejský seriál. Bylo to milé až roztomilé, dobře se na to dívalo. Bavilo mě to. Na druhou stranu jsem neměla potřebu to shlédnout v kuse, a když jsem pár minut vynechala, nepotřebovala jsem to přetáčet zpátky. Kdyby to mělo záležet na tomto kousku, tak bych se fanynkou korejské seriálové tvorby nestala.

Když jsem se na to podívala znovu s odstupem asi 2 let, musela jsem konstatovat, že si to bralo hodně inspirace z Princess hours (Goong). Hlavní dvojice byla v podstatě méně charizmatickou verzí té z Goonga. A ti medvídci ? V goongovi to aspoň mělo své opodstatnění... Na druhou stranu tady nebyly dlouhé nudné scény z paláce. Ani při druhém shlédnutí jsem se vyloženě nenudila, takže v konečném důsledku bych to i pro jistou věkovou skupinu diváků doporučila...

    Přidal: Eti     Hodnocení: 8.00/10.00     Přidáno: 08.04.2017     Dorama: Keopi peurinseu 1hojeom

Je to příjemné, odpočinkové, humorné a na korejský seriál poměrně nedramatické. Zatím jediný seriál, kde mi nepřišlo divné, že hlavní hrdinka se vydává za kluka a lidi jí to žrali. Já jí to žrala taky. Neuvěřitelné, když hrála v Princess Hours, říkala jsem si, jak jí to sluší, a tady vypadala i působila jako kluk víc než někteří jiní herci :)

Nevím, které scény se přidávaly poté, co se seriál prodloužil, ale moje nejoblíbenější jsou konec 16. epizody a začátek 17. Takže pokud mezi ty přidané patřily tyto, jsem moc ráda, že seriál prodloužili... :)

Jinak konec "po dvou letech" - už jen proto, aby se Eun Chan mohla ukázat jako holka to stálo za to :) (i když pokud někdo trpí terminálním stádiem rakoviny žaludku, tak by neměl možnost ji po těch dvou letech přivítat...)

    Přidal: Eti     Hodnocení: 9.00/10.00     Přidáno: 08.04.2017     Dorama: Ki Hwanghoo

Po tomto historickém seriálu mi už každý další bude připadat jako slabý odvar. Realisticky ztvárněný, s úžasnou výpravou, bez nudných pasáží, které bych musela přetáčet, s postavami, kde i ti zlí mají dobré vlastnosti (např. mateřská láska) a dobří jsou schopni nemilosrdně zničit své nepřátele. Ha Ji Won byla skvělá, ale já bych řekla že herecky ji Ji Chang Wook ještě překonal (a to tady hraje postavu z těch hlavních nejméně sympatickou).

Jsem moc ráda, že jsem tento seriál viděla, i proto, že mě to i donutilo přečíst si něco o dynastiích v Asii. Nevím, jestli se na to ještě někdy podívám znovu, jednak je to skutečně běh na dlouhou trať, jednak je sledování seriálu velmi emočně vyčerpávající. A závěrečnou scénou kdy se s námi postavy už rozloučily, já jsem se nepokrytě loučila brekem... 

Jestli mám něco vytknout tak úvodní epizody, které měly opravdu zmatečný děj. Ovšem to se brzy srovnalo.

    Přidal: Eti     Hodnocení: 7.00/10.00     Přidáno: 08.04.2017     Dorama: Kilmi, Hilmi

S tímto seriálem jsem měla přesně tři problémy:

Za prvé - hlavní hrdinka (uvede se hysterickým jekem a ve stejném duchu pokračuje ještě několik epizod). 

Za druhé - ta prvoplánová legračnost některých scén, které působily jak z anime. Považuji se za člověka se smyslem pro humor, ale tady jsem se nebavila. Spíš mi bylo trapně.

První dva problémy se časem vytratily, co zůstalo - za třetí - Věk postav. Hlavní dvojice herců je výrazně starší než postavy, které hrají - a co hůř - vypadají na to. 

Jinak příběh (když už jsme překonali ty "obveselující" momenty a dostali se k němu) byl dobrý (korejsky standardní - propletenost osudů, intriky ve společnosti, staré křivdy a rozvzpomínání se na ně...). Ji Sung byl famózní (jednoznačně největší deviza dramatu) a ost chytlavě svěží.

    Přidal: Eti     Hodnocení: 8.00/10.00     Přidáno: 08.04.2017     Dorama: Nappeun Nyeoseokdeul

Asi první korejský seriál, u kterého jsem si neříkala - to je jen pro ženský. Nejspí díky té absenci romantiky...

Má to krásně temnou atmosféru, jednu postavu sympatičtější než druhou, přiměřenou dávku napětí a akce a dobře napsané zápletky vedlejších případů. Líbilo se mi, jak se příběh věnoval minulosti jednotlivých postav. Problém nastává, když se dostaneme k hlavní lince příběhu, ta je dost průhledná. Člověk skutečně tipne pachatele na první, maximálně druhý pohled.

Ovšem konec byl skvělý, a já opravdu doufám, že ta připravovaná druhá řada bude mít s tou první společné víc než jen jméno :)

    Přidal: Eti     Hodnocení: 10.00/10.00     Přidáno: 09.04.2017     Dorama: Neoui Moksoriga Deulleo

Nezáleží na tom, kolik dalších korejských seriálů uvidím, tenhle pro mě vždycky bude první. Minimálně první posedlost. Právě díky němu jsem začala korejské seriály sledovat. Skvěle napsané i zahrané postavy - Jang Hae Sung,  Cha Kwan Woo, Park Soo Ha - ti všichni byli úžasní. A démonický Min Joon Gook, co dokázal málem rozplakat i diváka, který věděl, co je to za hajzla.

Poté, co už jsem z korejské seriálové tvorby viděla, musím říct, že oceňuji dobrý seriál ve kterém se zápletka netočí kolem mladého dědice nadnárodní společnosti s nějakým hendikepem (má klaustrofobii, agoarofobii, DID, nebo je to prostě jen opravdu blbec...). Děj byl opravdu originální a ta nadpřirozená schopnost jednoho z hrdinů nepůsobila vůbec divně.

Při prvním shlédnutí jsem si zamilovala Lee Jong Suka, při dalších reprízách i ostatní herce, no zpětně musím říct, že on byl z celého osazenstva ještě herecky nejhorší. I když fešák to je :)

    Přidal: Eti     Hodnocení: 5.00/10.00     Přidáno: 09.04.2017     Dorama: Noon Eui Yeo Wang

Na tento seriál jsem se podívala po nadšení ze Secret garden, z Hyun Bina a taky kvůli kladnému hodnocení uživatelů. Musím říct, že nadšení jsem nesdílela. Po smíšených pocitech z prvního dílu jsem vyslovila bláznivou teorii, jak bude příběh pokračovat a jak skončí. A světe div se, trefila jsem se do puntíku. Jen jsem nevěděla, že to bude takový nápor na můj limbický systém... Dívat se tolik dílů na to jak postavy trpí (a čím dál tím víc se to zhoršuje) a navíc v příběhu se zápletkami jak z telenovely...neskousla jsem to a poslední 3 - 4 díly jsem vzala jen rychloshledem.

Hyun Bin nepředvedl nic, kvůli čemu bych si ho všimla, herecky ho naprosto zastínila Song Yu-ri. Ještě si tak matně pamatuju, že to mělo krásně navozenu tragickou atmosféru (asi pěkná hudba, ale hledat se mi to nechce)

 

    Přidal: Eti     Hodnocení: 10.00/10.00     Přidáno: 09.04.2017     Dorama: Sikeurit Gadeun

Za ty tři roky, co korejské seriály sleduju, jsem ještě nenarazila na takový, co by Secret Garden překonal v romantické lince. Všechny čtyři hlavní postavy jsou tak krásně nedokonalé a dokonale sympatické právě těmi chybami. A pokud odhlédnu od toho, že já jsem holka (tudíž moje odpověď by měla být jasná :)), s čistým svědomím nedokážu říct, kdo z hlavní dvojice to zahrál lépe. (ovšem Hyun Bina jsem zatím neviděla v roli, kterou by se tomuto výkonu třeba jen přiblížil, zato Ha Ji Won ano). Sympatické mi byly i ostatní postavy. Ta výměna těl byla vážně skvělá, všechny rozhovory, které spolu hlavní dvojice pod vlivem tohodle "kouzla" vedla, mě neskutečně bavily. Scény, které měly být vtipné vtipné skutečně byly. Hudba byla skvělá, děj přecházel z vtipné polohy do romantické až tragické plynule a já se smála i brečela z hlavními hrdiny. Velkým plusem byly akční scény, které prováděla hlavní hrdinka. Ano, Ha Ji Won je v zemi tragicky bulících a omdlévajících hereček růže mezi trny.

Pokud bych měla něco vytknout, tak možná trošku předvídatelnost a neoriginálnost (ale to si opravdu hraju na hnidopicha) a při opakovaných reprízách jsem přetáčela poslední díl... (tak a teď už dost, nebo napíšu ještě nějakou větší kravinu :))

    Přidal: Eti     Hodnocení: 7.00/10.00     Přidáno: 09.04.2017     Dorama: W

Začala bych pozitivy. Jong Suk se mi s každou další rolí líbí víc a víc. Nápad byl opravdu originální (pozor, jsme v doramatu - jásejme !!). Postavy byly sympatické. Děj byl nepředvídatelný. Hlavní dvojice se k sobě opravdu krásně hodila. 

A teď k negativům. Na to, jak dobře spolu Oh Yeon Joo a  Kang Chul vypadali, měli opravdu málo romantických scén. Celá ta milostná linka mi přišla dost odfláknutá. Seriál se prostě strašně moc snažil být napínavý a na tu romantiku nezbyl čas. Ovšem i vytváření napětí a snažení se o nepředvídatelnost má svoje meze. A tady je scénárista o dost překročil. Výsledkem pak byl skutečně podivný mišmaš honiček a útěků, nadpřirozený prvek se stával pouze prostředkem k vytváření wtf momentů a postavy se dostávaly do uměle navozených, nezvládnutelných situací, což pak vyústilo k poslednímu opravdu neřešitelnému problému. Asi aby konec nebyl přeslazený...

    Přidal: Eti     Hodnocení: 6.00/10.00     Přidáno: 09.04.2017     Dorama: Yongpali

Tento seriál obsahuje tři restarty. Prostě se nám děj ubírá nějakým směrem - stop + nastavení na jiný kurz - rozjezd. Začátek (před prvním restartem) mě bavil opravdu hodně. Bylo to sympaticky akční a  hlavní mužskou postavu to vrhalo do skvělého světla. Po prvním restartu jsme se přesunuli do prostředí ještě zajímavějšího, na hlavního hrdinu bylo třeba naházet taky nějakou tu špínu. V průběhu druhého restartu se nám hlavní hrdinové zamilovali (mimo obrazovku, samozřejmě, ono zobrazit rozvíjející se vztah v jejich situaci by bylo dost problematické tak rovnou přeskočíme na lásku až za hrob...). Poté následovala romantika (po hlavě pohrabáčem by bylo lepší...) a po dalším restartu pro změnu nenávist až za hrob a "stylové" zakončení seriálu...

Jinak chybu bych viděla čistě ve scénáři, herci se mi moc líbili.

    Přidal: Eti     Hodnocení: 9.25/10.00     Přidáno: 09.04.2017     Dorama: Majimak Chumeun Nawa Hamkke

Hodnocení příběhu: 7.00/10.00

Sice nijak originální, ale bylo to pěkné. Příběh je opravdu smutný, postavy si projdou těžkými životními situacemi. Ovšem tragičnost je mírněná nadějí v budoucnost, velmi silnou vírou, že se jim povede lépe. A velmi slušivý je i jemný humor, se kterým postavy tyto tíživé situace zvládají, což musí ocenit každý, kdo se vyloženě nevyžívá v utrpení...

Ovšem pokud logika odporuje scénáristově představivosti, je třeba se jí zbavit... Tak například nikoho nenapadne zajít s někým, kdo o sobě nic neví na policii nebo nedej bože dát jeho fotku do televize. Prostě jen čekají, až se mu paměť vrátí...

Hodnocení postav: 10.00/10.00

Hlavní dvojice se k sobě opravdu krásně hodila. Jejich vztah založený nejprve na kamarádství a vzájemné pomoci s rozvíjející se nákloností až láskou byl zobrazený nádherně. Hlavní škoditelka páru byla ze začátku politováníhodná, ale postupně mě její povaha a psí oddanost začali iritovat a s přibývajícím množství epizod se mi vyloženě zprotivila. Nakonec to byla dost sobecká a hysterická osoba. Hlavní škoditel byl naopak sympaťák, a já mu odpustila všechno, jen jsem ho litovala.

Hodnocení hudby: 10.00/10.00

Toto dorama má opravdu pěkný soundtrack. Jmenovitě za zmínku stojí "Give my love" a "Our love will always last" od Edwarda Chuna. Tyto dvě písničky se v seriálu objevují opravdu hodně, v anglicé i korejské verzi. (možná až trošku moc, holt i tvůrci cítili, že to jsou krásné písničky)

https://www.youtube.com/watch?v=LR3LO7qrt4o

https://www.youtube.com/watch?v=dHKx5IuaM-8

Hodnocení kamery: 10.00/10.00

Nepočítám-li ještě o rok starší All in, toto byl zatím nejstarší korejský seriál, který jsem viděla. S čímž souvisí - na internetu se dá sehnat pouze v mizerné kvalitě + posunutý zvuk od půlky z jedné epizody + chybějících asi 40 minut z jiné epizody. Přesto jsem viděla už i mnohem mladší dramata, která si musela pro navození atmosféry pomáhat dlouhými detailními záběry na oko jedné z postav a na slzu, co se z něj pomalu kutálí. Tady to potřeba nebylo, člověk většinou brečel dřív než postavy...

EDIT: už jsem ho našla i v dobré kvalitě a kompletní bez chybějících částí, i když pořád má ta jedna epizoda posunutý zvuk a obraz...

Celkové hodnocení: 9.25/10.00

Tak velká fanynka Ji Sunga, jako jsem já a tak dlouho jsem si nechávala ujít seriál, při jehož natáčení se se svojí manželkou poznali. Neuvěřitelné :)

Je to klasické melodrama s prvky, které k tomuto žánru patří - jako je osudová láska, amnézie (a nejen jedna), vzepření se přání rodičů, boj o firemní peníze nebo milostný mnohoúhelník.

Celkově se mi seriál moc líbil a doporučila bych ho i nefanouškům. Já jsem se dobře bavila i si poplakala.

    Přidal: Eti     Hodnocení: 9.00/10.00     Přidáno: 09.04.2017     Dorama: Pinocchio

Zvláštní, jak se v Korei stává, že jsou v jedno období v módě určitá témata. Například Kill me, heal me a Hyde, Jekyl and me. Nebo Healer a Pinocchio. Pinocchia jsem sledovala dřív, poněvadž jsem fanynka Jong Suka, Healera jsem začala sledovat kvůli podobnému tématu a stala se tak fanynkou Ji Chang Wooka. V Healerovi se mi moc líbily akční scény nebo celkové vyústění příběhu, v Pinocchiovi byla zas úžasná romantická linka

Tématem obou seriálů je jak se může lživá zpráva opakovaná pořád dokola ve vícerých formách stát pravdou a jak tato "pravda" může zničit život. Jak už jsem napsala, moc se mi tu líbila hlavní dvojice. Lee Jong Suk a Park Shin Hye spolu vypadali opravdu moc pěkně. Příběh byl originální (stejná scénáristka jako u I hear your voice - holt jsou i tací, kteří nepotřebují psát o milionkrát opakovaném tématu dědice nadnárodní společnosti), postavy skvělé - kromě  Dal Poa a In Hay i tatínek a dědeček, nebo reportérka Song. Křena jsem si okamžitě oblíbila, jeho mamku taky. Hlavní zvrat pro mě byl opravdovým překvapením. Ost se mi také moc líbilo.

Co mi trošku vadilo, byla přehnanost některých scén (ale přeci jen, jsme v doramatu) nebo odhalení hlavní křivdy hned za půlkou seriálu. Ale ano, to už se hlásí ke slovu moje hnidopišská povaha :D

    Přidal: Eti     Hodnocení: 7.00/10.00     Přidáno: 09.04.2017     Dorama: Musa Baek Dong Soo

Při sledování seriálu Empress Ki jsem si říkala, že každý další historický seriál bude už jen slabým odvarem. Bohužel jsem tu zkoušku z biologie udělala tak brzo, že jsem po ní měla dost času na shlédnutí hned dvou doramat, obou historických. A tento seriál to ve svém hodnocení odnesl. Třeba si ho ještě někdy zopakuju a hodnocení zvednu, ale takhle...

Líbily se mi postavy Sky Lorda a Sword Saint. Líbily se mi bojové scény (obzvlášť ty s Ji Chang Wookem). Líbily se mi scény z dětství. Líbilo se mi ost. Líbilo se mi historické pozadí - to bylo opravdu uvěřitelné a pravděpodobné. A líbil se mi milostný trojúhelník mezi starší generací.

Ale nelíbila se mi tady ani jedna herečka. Nelíbil se mi příběh (myslím tím hlavně kolem té mladé generace). Nelíbil se mi nový Sky Lord (obzvlášť když dostal do ruky zbraň, měla jsem problém mu ty bojové scény věřit). Nelíbil se mi konec. A co mě hodně zklamalo, byl herec Ji Chang Wok. Milovala jsem jeho akční scény (stejně jako např.v Healerovi), ale v Empress Ki se představil jako prvotřídní herec, a tady byl prostě buď typ "klauna"  a nebo pan "moudře dokonalý" a nic mezi tím. Ten přerod postavy se udál opět mimo obrazovku, během let, co se "učil". Možná spíš chyba scénáře... 

    Přidal: Eti     Hodnocení: 8.00/10.00     Přidáno: 09.04.2017     Dorama: Dakteoseu

Park Shin Hye v roli silné, nezávislé ženy, která dosahuje svých cílů vlastním úsilím a partnera nemá proto, že by ho potřebovala, ale proto, že ho chce mít. Ač drama, tento seriál je opravdu nedramatický. Nebýt těch náhod, při kterých se různé postavy nechávají léčit na neurochirurgii, napsala bych dokonce, že je to vše hodně pravděpodobné. Oceňovala jsem napsané postavy. Lidé se ve skutečnosti nemění, v reálném životě nedochází k obratům o 180°, a tady jsem v jednání postav pozorovala jen opravdu malý rozdíl během těch 13-ti let. Dialogy byly napsané velice dobře. A postavy nebyly černobílé, díky tomu jsem neměla problém najít na každém dobrou vlastnost, díky které bych si ho vážila. Nejlepší postavou byl pro mě Choi Kang Soo, kterého hrál Kim Min Suk. 

A nesmím zapomenout na jedno opravdu veliké plus - zatím jediné dorama z lékařského prostředí, u kterého jsem si dovedla představit, že bych se v dotyčné nemocnici dala operovat. Protože ať už ti "dobří", nebo ti "zlí", všichni se maximálně snažili nechat stranou osobní spory pokud šlo o dobro pacienta. A vůbec se mi opravdu hodně líbila odborná stránka věci. Nejspíš je to tím, že jsem na neurochirurgii byla na praxi, ale tento seriál byl ve spoustě detailů obdivuhodně přesný. I když ano, i tady se mohli polepšit - např CPR se provádí s rukama napnutýma v lokti a stlačování hrudníku musí být do určité hloubky a v určité frekvenci, což by lékaři jistě měli vědět...

Dokážu si představit, že se na seriál ještě někdy podívám znovu, a pokud vyloženě nevyžadujete sledování přepjatých situací a wtf momentů, sérii bych vám doporučila.

    Přidal: Eti     Hodnocení: 5.00/10.00     Přidáno: 10.04.2017     Dorama: Minami Shineyo

Občas se mi stane, že mám silný pocit, že na některé věci už jsem stará. Když jsem na tento seriál nerazila poprvé, tento pocit mě při jeho sledování v podstatě neopouštěl. Bylo to v době, kdy jsem korejské seriály ještě vůbec neznala. Víc než půlku seriálu jsem měla velice nepříjemný pocit, že se ode mě čeká, že se budu smát, a mě přitom bylo hrozně trapně. Pak nastoupily miriády nedorozumění a překážek pro vztah hlavních hrdinů a pak byl najednou konec. Kdybych to hodnotila tehdy, dala bych tak dva body.

Poněvadž mi tento nesoulad s mým hodnocením a hodnocením ostatních dlouho vrtal hlavou, dala jsem seriálu ještě jednu šanci v době, kdy už se nepovažuju za korejskými seriály nepolíbenou osobu. A o něco svoje hodnocení přeci jen zvedám. Zamilovala jsem si leadera chlapecké skupiny. A dokonce jsem se i usmála (při scéně s fanouškovským kvízem). Ovšem jak kytarista tak Jeremy se mi nelíbili, Park Shin Hye mi přišla tou nerozhodností únavná a "roztomilostí" trapná a celá zápletka s převlečením za kluka byla směšná. Už jsem narazila na seriál, kde se hrdinka převlékala za kluka a já jí to věřila, ale Park Shin Hye to nebyla, to že je holka by snad poznal i slepý

Takže tento seriál pro mě zůstává nejnadhodnocenějším počinem korejské seriálové tvorby.

    Přidal: Eti     Hodnocení: 8.00/10.00     Přidáno: 10.04.2017     Dorama: Dalui Yeonin - Bobogyungsim Ryeo

Mělo to zajímavý příběh (cestování v čase je mojí slabinou a pokud se ve scénáři vše vysvětlit, tetelím se blahem). Mělo to nádherné ost (ještě teď se mi dělá husí kůže). IU dokázala že je opravdu dobrá herečka. A nejen to, podle mě je to nejkrásnější Korejka, kterou jsem zatím viděla. Nehrát tu postavu ona, asi bych si říkala- to je náhoda, všichni se nám zamilovávají do ní... ale to dost dobře nešlo, protože ona byla opravdu dechberoucí. Nádherný vizuál, kostýmy, pro mě sympatické prostředí palácových intrik. Milovala jsem domácnost královské rodiny, nevím, jestli tam byla postava, která by mi nebyla sympatická (ale jo, sestra osmého prince byla hodně nepříjemná).

Ale... bylo to nekompaktní. Přechod z komedie do tragédie byl jak hození do ledové vody. Možná to tak byl záměr, ale postavy prováděly obraty o 180° a stávaly se tak megahajzly. A hlavní problém jsem měla se čtvrtým princem. Cítila jsem, že se ode mě očekává, že s ním budu soucítit a že mu budu fandit. Herec se mi moc líbil a já té postavě opravdu fandit chtěla. Ale nemohla jsem. Pokud se jiné postavy otáčely podle větru, tato se na větru poměrně nezávisle otáčela za seriál několikrát. Co se týče těch slz, co v poslední epizodě vyplakal, tak nějak jsem cítila, že na ně nemá právo.

Ovšem co mě nakonec přinutilo zvednout ještě o trochu hodnocení byl úplný závěr. Takové zakončení si představuju u dobré historické fikce :)

I tak, cítím, že se na tento seriál budu chtít v budoucnu podívat znovu, tak hodnocení nejspíš není definitivní.

    Přidal: Eti     Hodnocení: 7.00/10.00     Přidáno: 10.04.2017     Dorama: Naemsaereul Boneun Sonyeo

Začala jsem to sledovat kvůli tomu nadpřirozenému prvku, protože to považuju za příjemné obohacení seriálů. A ten byl do příběhu zakomponovaný moc pěkně. Líbily se mi vedlejší případy, líbila se mi hlavní linka. Postavy byly sympatické a hlavní dvojice se mi k sobě opravdu hodila. Padouch byl skvělý a ten jeho hendikep byl zpestřením a taky byl v seriálu skvěle využitý. 

Na druhu stranu to ke konci bylo trochu natahované a zmizel ten drive z drívějších epizod. A když se na to dívám teď zpětně, dokážu si ze seriálu vybavit jen opravdu málo scén a ani nijak netoužím si to pustit znovu.

    Přidal: Eti     Hodnocení: 8.00/10.00     Přidáno: 10.04.2017     Dorama: Sungkyunkwan Scandal

Historický seriál s emancipovanou hlavní hrdinkou. Převlékání za kluka (sice to na ní bylo opravdu hodně poznat, ale na druhou stranu se to odehrávalo v době, kdy šaty dělali člověka a ona se nejen oblékala do mužských šatů ale i se jako muž chovala tak dejme tomu). Sympatičtí herci - z ústřední čtveřice se mi líbili všichni, potom ještě zaujali král a profesor. Hlavní učeň (= se hlavní škoditel) byl k zulíbání, zato jeho otec byl opravdu padouch. Nejlepší postavou byl Yeorim.

Příběh byl pěkný, líbilo se mi, že věděli kdy přejít od banálních problémků k opravdovým potížím a naopak. Moc se mi líbily humorné scény - super byly např. hádky o to, kdo kde bude spát. Ost bylo na historický seriál opravdu osvěžující.

Ale poslední 4 díly mě trošku nudily. Alespoň, že úplným koncem to vynahradili - Micky s vousy :))

 

    Přidal: Eti     Hodnocení: 7.00/10.00     Přidáno: 15.04.2017     Dorama: Taeyangeui Huye

Lituji. Lituji, že mi není 17, jako mojí mladší sestřičce, která z tohoto seriálu byla naprosto unesená. Lituji, že studuju medicínu a tak mám z první ruky potvrzené všechny možné nesmysly, co se v doktorských seriálech objevují a co se nevyhnou ani tomuto. Lituji, že mám za spolužáky vojáky. Lituji, že mám nakoukáno tolik seriálů obecně i toho, že korejské seriály pro mě také nejsou novinkou. Nebýt toho všeho, seriál bych si asi maximálně užila. 

Takhle musím kladně ohodnotit pouze několik věcí:

1. ost - i v zemi, kde mít k seriálu povedený soundtrack je takřka povinností, bylo mimořádně povedené.

2. dialogy - napsané pro lidi a ne pro postavy v doramatu.

3. humor -  nesestává se z grimas a ječení a přehnaných reakcí, je spíše situační a konverzační, o to příjemnější podívanou pak celý seriál je.

Tak trošku lituji Song Joong Kiho za roli všestranně dokonalého a ve skutečném světě neexistujícího muže. Nevím, jestli mu to do budoucnosti přinese štěstí ať už při dalších projektech nebo v osobním životě.

    Přidal: Eti     Hodnocení: 6.00/10.00     Přidáno: 15.04.2017     Dorama: Areumdaun geudaeege

Další seriál, kde se hlavní hrdinka převléká za kluka. Ach jo. Tak tady jí to snad nemohl zbaštit nikdo, vždyť to bylo úplně jasný...

Hlavní herec byl opravdu pěkný, ale jakmile měl před kamerou ukázat něco jiného, než pouze svůj obličej, přišel mi dost toporný. Nakonec nejsilnější dojem ve mě zanechal Woo Bin, bohužel tu měl pouze malou roli.

Ovšem je to korejský seriál, a má svoje kouzlo. Člověk se u toho může odreagovat.

    Přidal: Eti     Hodnocení: 7.00/10.00     Přidáno: 15.04.2017     Dorama: Haereul Poomeun Dal

Jsou věci mezi nebem a zemí... například že tento seriál se stal v Korei takovým hitem. Nepochopím. Mě se to sice líbilo, ale nejspíš to brzy zapadne do škatulky "určeno k zapomnění", protože se mi to ničím nezapsalo...

Příběh je skvělý, ano, to musím uznat. Originální, okořeněný mystičnem navíc bez toho, aby vytvářel WTF momenty. Postavy jsou sympatické. Tedy aspoň se o to snaží - nejsou černobílé, můžete najít u každého vlastnost za kterou si zaslouží, aby si ho člověk vážil. Problém jsou ovšem herci, kteří je hrají. Máme tu čtyři postavy. Jejich mladší verze hrála čtveřice naprosto excelentních herců (nemůžu ani napsat dětských, protože ač by věkově do této kategorie spadaly, jejich schopnosti a i zkušenosti je řadí úplně jinam). Mladší verze - kdyby to odehráli celé, možná bych tu oblíbenost pochopila. Jenže pak poskočíme v čase, postavy zestárnou a herci se vymění. A všechno je špatně. Ještě docela dobře dopadl král (Kim Soo Hyun) ale ostatní byli opravdu slabí. Nedokážu se rozhodnout, jestli hůř na tom byl králův bratr, hlavní hrdinka (její představitelka byla aspoň hezká) nebo královna.

    Přidal: Eti     Hodnocení: 7.00/10.00     Přidáno: 18.04.2017     Dorama: New Heart

Příběh se točí okolo dvou mladých doktorů, každého z jiné společenské třídy, a nově jmenovaného primáře oddělení kardiochirurgie. Je to doktorské drama, řeší se tu hlavně jednotlivé případy a potom taky trochu osobní život hlavních postav. Ve středu dění jsou operace, těm se věnuje dost času. A jejich výsledky jsou různé - někdy se povedou, jindy ne. Někdy se doktorům povede učiněný zázrak, jindy i docela nadějný případ skončí smrtí pacienta.

Co se mi opravdu líbilo, byl vztah těch dvou nových rezidentů. Bavily mě jejich rozdíly, přála jsem jim když se začali mít rádi. A postavu primáře kardiochirurgie vystihli tvůrci opravdu přesně. Inteligentní, pracovitý se sebevražednou odvahou, co je schopný bez mrknutí oka provést ty nejtěžší operace. Ovšem v mezilidské komunikaci selhává, soustavně podceňuje pomluvy, které mu podkopávají nohy a ničí plody jeho práce a není schopný se bavit s manželkou o banalitách, o důležitých věcech, ani o vlastních dětech. 

Co se mi tu naopak silně nelíbilo - rivalita mezi jednotlivými odděleními byla dohnaná do absurdna. Pacient v důsledku chybně provedeného zákroku umírá a největší starostí celého oddělení je, aby na něj nesahaly doktoři z jiného oddělení. A oni tak udělají, vlastně toho pacienta musí násilím ukrást a dovléct na operaci. A dočkají se za to málem vyhazovu od ředitele... Moc doufám, že to ve skutečnosti takhle v nemocnicích nefunguje. 

    Přidal: Eti     Hodnocení: 6.00/10.00     Přidáno: 20.04.2017     Dorama: Gamyeon

Důvodem, pro který jsem tento seriál začala sledovat, byla stejná scénáristka jako k seriálu Secret, který patří k mým oblíbeným. Až potom jsem se dozvěděla, že hlavní mužskou postavu hraje Ju Ji-hoon, který se mi moc líbil v Princess Hours. No, musím říct, že i když se mi některé momenty seriálu hodně líbily, jako celek ho hodnotím průměrný. 

Jsem někdo, kdo má rád tragično, ráda si občas pobrečím, ráda sleduju postavy procházet těžkými životními situacemi, protože potom si k nim člověk vytvoří vztah. Buď je obdivuje za jejich vnitřní sílu, pohrdá jimi za slabost nebo je nenávidí za bezohlednost. Ale vždy platí (tím spíš u tohodle typu seriálů), že musím chápat jejich chování. A tady se postavy často chovaly opravdu nesmyslně, vlastně z žádného jiného důvodu, než že to tak bylo ve scénáři. Autor scénáře ve spoustě situacích dost přestřelil. Nedokážu si představit herce, kteří by to dokázali zahrát, aby to působilo přirozeně. Stejně tak dějové zvraty jsou často nesmyslné. A několikrát jsem měla neodbytný pocit, že museli udělat i chyby ve střižně - ve smyslu, že prohodily pořadí některých scén. Protože pokud by to tak bylo, možná by i jednání postav smysl dávalo...

Jinak seriál má krásnou hudbu, dobré herce, dobře se k sobě hodící hlavní pár (Ju Ji-hoon a Soo Ae) a některá klišé i obrátí ve výhody (např. opět je hlavní postavou bohatý muž se psychickou poruchou - tentokrát obsesivně kompulzivní porucha- kteroužto skvěle zahrál právě Ju Ji-hoon). Bohužel ne všechna.

I přes ta zklamání nakonec hodnotím za 6 - přeci jen se mi ta tragická atmosféra líbila.

    Přidal: Eti     Hodnocení: 5.00/10.00     Přidáno: 20.04.2017     Dorama: Sesang Eodiedo Eobsneun Chakhan Namja

Po nadšení ze Sungkyunkwan Scandalu jsem se podívala i na tohle melodrama, protože tu hrál představitel Yeorima. A nedobře jsem udělala. Já blbec jsem si tenkrát ani nepřečetla, že je to melodrama, tak mě navíc nemile překvapila absence jakéhokoli odlehčení. A když k tomu přidám nesmyslný scénář a nešetrnou práci s klišé...

Největším plusem byla postava bohaté dcery. Moon Chae Won se opravdu předvedla. Postavu schopnou vášnivé lásky, ohleduplnosti ale i bezohlednosti k lidem, co se ji snaží využít, jsem si nemohla neoblíbit. Hlavní hrdina už na tom byl hůř. Song Joong Ki se mi teda mnohem více líbil když hrál komickou postavu. Tady měl 95% času výraz "strašně trpím ale nedávám to na sobě znát", který zmizel jen když se skutečně rozplakal. No dobře, měl tam i asi jednu scénu, u které se usmál. Počáteční váhavé sympatie, které jsem k této postavě pojala, se brzo rozplynuly a já pak už jen kroutila hlavou. Také jsem nepostřehla, kde se stihl zbavit lásky k jedné ženě a zahořet láskou k druhé. Na obrazovce to jistě nebylo. A postava Jae Hee byla nejslabší. Tu jsem nepochopila vůbec. Po romantické stránce se mi nejvíc líbil Kwang Soo a Lee Yoo Jin - což není pochvala pro tento pár, ale prohlášení, že žádný jiný pár za moc nestál.

Za pěknou hudbu, Moon Chae Won, krásné lokace a asi 2 překvapení v ději nakonec dám aspoň 5.

    Přidal: Eti     Hodnocení: 6.00/10.00     Přidáno: 22.04.2017     Dorama: Oktabbang Wangseja

Líbilo se mi to, ale nepropadla jsem tomu. Na vysvětlení záhady, co mě nejvíc trápila jsem si musela počkat až na závěrečnou epizodu, a její řešení bylo vlastně tak jednoduché, že z  korunního prince se stal docela prosťáček, protože na to nepřišel dřív.

Mělo to opravdu vtipné momenty (hlavně v prvních epizodách po přenesení v čase) a taky líbivý příběh se zajímavou hlavní dvojicí. Ale když to vezmu jako celek, viděla jsem seriály, které mě vtáhly do děje, postavy mě nutily se o ně bát, fandit jim i nenávidět jejich nepřátele. Ale tento mě nechal docela chladným. Konec byl vlastně v pořádku, pokud bych to brala rozumově, ale při sledování seriálu čekám, že se dostaví lítost a to se tady nestalo.

    Přidal: Eti     Hodnocení: 9.00/10.00     Přidáno: 22.04.2017     Dorama: Shinui Sunmool - 14il

Už je to nějakou dobu, co jsem tento seriál viděla, ale patří k tomu nejnapínavějšímu, co kdy kdo natočil. Shlédla jsem to během jednoho víkendu a měla jsem problém spát i jíst. A konec jsem dost dlouho rozdýchávala. Trvalo mi totiž několik dní uvědomit si fakt, že hlavní zápletka vrácení se v čase je přece fantasy, a tak ten konec smysl dává, ať už si to člověk přeje nebo ne. 

První díl zaujme, a od druhého jste vtaženi do zběsilé honičky o čas s cílem zachránit malé dítě. Vážně, kdybych tento seriál sledovala delší dobu než 1 víkend, jistě by to vedlo k žaludečním vředům. Zatím jsem viděla jen dva podobně napínavé seriály - americký Prison Break (respektive jeho první řadu) a poté korejský seriál Defendant (a ten dosahoval toho napětí úplně jinými prostředky).

I kdyby mi teď hlavní padouch tohoto seriálu přiložil k hlavě pistoli a řekl, že mám odvyprávět děj, jinak zmáčkne spoušť, nebyla bych toho schopná. Je opravdu hodně složitý, až překombinovaný. Ale jakékoli námitky, co jsem možná měla se mi při sledování naprosto vytrácely, protože je zadusil skutečně intenzivní strach o postavy. Proto opravdu hodně oceňuji, že i tak se tvůrcům povedlo rozvíjet náklonnost mezi dvěma hlavními postavami, působilo to opravdu přirozeně. Plný počet bodů nedám pouze proto, že tou překombinovaností se spoustu zvratů stávalo hodně nepravděpodobnými. 

    Přidal: Eti     Hodnocení: 4.00/10.00     Přidáno: 22.04.2017     Dorama: Time Slip Dr. Jin

Ze seriálů s tématikou cestování v čase tohle bylo rozhodně to nejslabší, co jsem zatím viděla. Také to nejspíš bylo to nejhorší dorama z "lékařského" prostředí (respektive seriál - hlavní postava doktor praktikující medicínu). Navíc tu byl nulový vývoj hlavních postav. Přesvědčení Dr. Jina je v první epizodě konfrontováno s idealizmem jeho přítelkyně, pak se přenese v čase a stane se mu něco, co ho donutí dát jí za pravdu a zbylých 20 epizod se jeho postava nijak neposouvá. Hlavní ženská postava začala zajímavě, ale pak byl veškerý její potenciál zahozen. Park Min Young mě mírně zaujala v  seriálu Sungkyunkwan Scandal, ale tady mě její postava neskutečně iritovala. Hlavní dvojice mě vůbec nezaujala, jak rozumově tak emočně mi bylo úplně jedno, jak to s nimi skončí.

Co bylo naopak zajímavé - historické pozadí. A postava žebráka/regenta. Tady se skutečně dalo mluvit o vývoji. Pokud mi k srdci nepřirostly hlavní dvě postavy, aspoň částečně mi to vynahradil nelegitimní ministrův syn, kterého hrál Kim Jae Joong. Ten mě vlastně dost překvapil, protože jsem nečekala, že to bude tahat tak nahoru. Hlavně kvůli němu a kvůli tomu, že jsem seriál aspoň dokoukala, dám celé 4 body.

pozn. Docela mě rozčiluje, jak v doktorských seriálech je vždy racionalita konfrontována s idealizmem a ten zvítězí zatímco racionalita je označená za cynismus a nedostatek zájmu.  Ve skutečnosti doktor nesmí svoji práci hodnotit z pozice idealisty, to by za pár měsíců vyhořel.

    Přidal: Eti     Hodnocení: 7.00/10.00     Přidáno: 24.04.2017     Dorama: Goot Dakteo

Já se snad budu muset vypravit do téhle země podívat a navštívit tam nemocnici. abych se na vlastní oči přesvědčila, co z těch klišé opakujících se v lékařských seriálech je založeno na pravdě a co je "básnická licence". To jako vážně ?! - je to problém hodný vyhazovu když doktor z jiného oddělení upozorní pacienta na jiný možný postup léčby a pacient se bez konzultace se svým ošetřujícím lékařem nechá operovat? Doufám že je to jen stále se opakující zápletka založená na úspěšnosti nějakého předchozího doktorského seriálu.

K samotnému seriálu - moc se mi líbily postavy Park Shi Ona (Joo Won) a jeho starší kolegyně Cha Yoon Seo (Moon Chae Won). Postavy mi přirostly k srdci a herci předvedli opravdu výborné výkony. Před Joo Wonem smekám, podle mě byl skutečně dokonalý. Pro Moon Chae Won tu hraje velice vřelou a empatickou osobu, díky které je Park Shi On schopný se jakž takž v nemocnici adaptovat.

Co mi tu naopak vadilo - nereálnost spousty situací. Některé věci se prostě v doramatech dějí pouze z vůle scénáristy. Postavy řeší osobní dilemata a bác, mají případ, který je pomůže vrátit na tu správnou stranu...

Za výkony těch dvou bych opravdu chtěla dát vysoké hodnocení, jenže poslední díl jsem viděla teprve včera a ze seriálu mám už jen velice mlhavý dojem. Za půl roku si nejspíš budu mít problém vzpomenout na děj i na cokoliv jiného než autistu Joo Wona a mateřsky se o něj starající Moon Chae Won.

    Přidal: Eti     Hodnocení: 9.00/10.00     Přidáno: 24.04.2017     Dorama: Dream High

Nejsem fanynka k-popu. Nemám příliš v oblibě tento styl hudby ani tance. A nerozumím jeho všeobecné oblíbenosti. Ale tomuto seriálu jsem propadla. Zamilovala jsem si postavy. Rozpustilá Kim Pil Suk a Jason byly opravdu sluníčka, jejich scény hřály na duši. Go Hye Mi byla suprová, když házela botama ale i když zpívala písničku k narozeninám nebo psala poznámky z hodin nemocnému kamarádovi. Do Jin Gooka jsem se zamilovala, moc se mi líbilo jak byl jediný, kdo uměl Hye Mi usadit. Song Sam Dong z vesnického balíka veleúspěšným zpěvákem. Chápu, proč se tento herec stal díky Dream High tak populární. Učitel Kang i učitelka Shin byly skvělí. Tak to vypadá, že jediný, koho jsem si nezamilovala, byla Yoon Baek Hee.

Titulní písnička byla opravdu vlezlá, ještě teď mi zní v hlavě. A konec seriálu byl překvapující, ovšem i mírně frustrující.

Za přehnání některých scén jeden bod srážím, ale je to obecně seriál pro zlepšení nálady :)

    Přidal: Eti     Hodnocení: 5.00/10.00     Přidáno: 24.04.2017     Dorama: Xuan Feng Shao Nu – Di Er Ji

Toto byl můj první čínský seriál. A protože ty korejské nepřekonal, nejspíš i na dlouho poslední. Samozřejmě jsem se na něj dívala kvůli Ji Chang Wookovi, no bohužel jsem byla okradená o jeho hlas (to mě taky mohlo napadnout že ho do čínštiny někdo nadabuje - že? navíc dabér má dost jinou barvu hlasu i způsob řeči než Ji Chang, takže jsem si opravdu dost dlouho zvykala). Hlavní hrdinka Qi Baicao začne dobře, je člověku sympatická svojí pracovitostí pílí a odhodláním dotáhnout do konce to, co začala. Jenže soustavně ignoruje projevy jakékoli náklonnosti a přisuzuje je pouze starostlivosti a dobrému srdci. Její nedostatek romantického cítění mě neskutečně iritoval. A její postoj nereakce bohužel vydržel až do konce Hlavní hrdina sice dělá, co může, ale Qi Baicao ho stále vidí jen jako svého učitele.

Děj seriálu se točí kolem soutěží v Taekwondu (né že by to neznalec bojových umění jako jsem já poznal). Hlavní hrdina je nově přijatý trenér školy bojových umění do které hlavní hrdinka patří. Mimochodem další postavy studentů té školy jsou docela zábavné.

Seriál má hezký soundtrack a příběh má potenciál být zajímavý. Jenže vše zůstane jen naznačeno a nic není dotaženo do konce.

Objevuje se tu hodně akčních scén, bohužel hlavní mužská postava utrpěla zranění s trvalými následky, takže Ji Chang Wook má většinou v popisu práce jen sedět a dívat se (pár akčních scén tam přeci má a ty jsou skvělé :)) 

Sestřihy ze soutěží v Taekwondu vypadaly nejdříve poměrně úsměvně pak až směšně. A nejvíc mě naštval konec - nekonec. Seriál je opravdu dlouhý a působí ještě delší - spoustu nudných pasáží. Čekala jsem asopoň nějakou satisfakci v podobě interakce hlavních hrdinů - nestalo se.

    Přidal: Eti     Hodnocení: 6.00/10.00     Přidáno: 28.04.2017     Dorama: Neon Naege Banhaesseo

Tento seriál patří k těm, které bych si sama od sebe nepustila.Dostala jsem se k němu přes mladší ségru a musím říct, že jsem tomu byla ráda. Zatímco v You are beautiful se mi Park Shin Hye vůbec nelíbila, tady jo, tak jsem si na ni poupravila názor (pak ještě přišel seriál Pinocchio a já si ji i docela oblíbila). Plusy seriálu - první díly byly skvělé, opravdu jsem se bavila, dědeček, vzkazy na kelímku na kávu, bubeník a objekt jeho náklonnosti.

Mínusy -  představitel hlavní mužské role je sice hezký a typově se hodící, ale herec z něj asi nikdy nebude. Můj zájem o hlavní dějovou linku se vytrácel společně s celkovou zábavností epizod. Celkově má seriál spíš sestupnou tendenci a konec ve mě zanechal divnou hořkou pachuť. Aspoň vedlejší pár to dost tahal nahoru.

Ovšem moc se mi tu líbily scény s představením nebo koncert 2 zdánlivě neslučitelných kapel. Holt mi to připomnělo dobu, kdy jsem hltala Glee :)

    Přidal: Eti     Hodnocení: 5.00/10.00     Přidáno: 30.04.2017     Dorama: Tikkeulmoa Lomaenseu

Všechno tu vlastně bylo v pořádku. Dobrý příběh se smysluplným vyústěním, herci hráli postavy, které jim skutečně sedli a odvedli dobrou práci, romantická linka byla rozvinutá, jak to jen stopáž filmu dovoluje, humor sám o sobě (vytržený z kontextu) by opravdu pobavil. Ale film jako celek nebavil ani trochu. Jsou situace, kdy se v životě dokážeme smát a potom zase situace, kdy to nejde. A tady právě proto, že do příběhu jsem byla vtažená a postavám jsem fandila, nedokázala bych to ani náhodou. Být já v jejich situaci, vážně přemýšlím o sebevraždě. A komedie, která je ve svém vyznění takto depresivní nemůže dostat vysoké hodnocení.

    Přidal: Eti     Hodnocení: 7.00/10.00     Přidáno: 30.04.2017     Dorama: Pikkeulneun Chungchoon

Hlavní mužská postava je většinu času extrémně nesympatická. Sukničkář, docela zbabělec, líný, kašle na školu i na rodinu. A ač jsem fanynka Jong Suka, nemohla jsem ho obdivovat pouze za gumový obličej a za to, že se dokáže se svojí vysokou postavou zkroutit do nevídaných tvarů.

Ovšem tím moje výtky končí. Hlavní ženská postava je skvělá, příběh je skvělý, bitky jsou skvělé, hudba je skvělá, moc se mi tu líbili herci ve vedlejších rolích - obzvlášť třeba soudce z I hear your voice :) - a potom úhlavní nepřítel hlavního hrdiny (tedy pokud za úhlavního nepřítele neberete povahu hlavního hrdiny...). A závěrečná čtvrthodina byla opravdu dechvyrážející. 

    Přidal: Eti     Hodnocení: 8.00/10.00     Přidáno: 30.04.2017     Dorama: Peurodyusa

Už to bude rok, co jsem si shlédla první díl a pak to zahodila s tím, že to má sice originální formu, ale jinak to za moc nestojí. A nedávno jsem se k tomu přeci jen vrátila a tentokrát jsem skutečně dávala pozor, co se na obrazovce děje. A přiznávám - mýlila jsem se.

Je to úžasně svěží. Seriál o světě za zrcadlem (nebo spíš za televizní obrazovkou), co zaujme a pobaví a učí člověka hledat cestu. Herci byli skvělí, hudba taky, příběh milý bez jakékoli dramatizace. Škoda otevřeného konce, přišlo mi, že sem se to úplně nehodilo.